Zkušební přístupy k e-zdrojům

V současné době máme aktivní zkušební přístupy hned k několika e-zdrojům. Konkrétně se jedná o nástroj scite_, databázi Policy Commons: Global Think Tanks a v předchozích aktualitách zmíněné korejské databáze KRpia a DBpia. Více informací k jednotlivým e-zdrojům naleznete níže.

SCITE_ 

scite_ je nástroj, který nabízí kvantitativní a kvalitativní pohled na to, jak se vědecké publikace navzájem citují. Tento nástroj využívá plné texty publikací a svůj model hlubokého učení, aby pro danou publikaci poskytl následující informace: 

  • Kolikrát byla citována. 
  • Jak ji citovali jiní autoři, a to zobrazením citačního kontextu, ve kterém se citace vyskytla, z každého citujícího článku. 
  • Zda citace nabízí potvrzující nebo negující důkazy citovaných tvrzení v publikaci, případně zda to je jen zmínka. 

Přístup naleznete na Portálu e-zdrojů a je možné ho používat až do 28. února 2024.

Pro správné používání je nutné mít uživatelský účet zřízený na univerzitní email v podobě cokoli@ff.cuni.cz. Studující, kteří nemají fakultní emaily, mohou využít o365.cuni emailu podle tohoto návodu. Máte-li již zřízený účet na neuniverzitní email, budete jej moci využívat pouze v rozsahu IP adres Univerzity. 

Webinář scite_

23. ledna 2024 od 14:00 uskuteční úvodní webinář (EN). Webinář je zdarma, avšak podmíněn registrací na tomto odkazu. Součástí registrace je i možnost vyžádat si záznam, nemůžete-li se zúčastnit.

Policy Commons: Global Think Tanks 

E-zdroj Policy Commons: Global Think Tanks je pro celou univerzitu dostupný do 8. února. Zpřístupňuje materiály od 11 000 organizací včetně OECD, World Bank, Asian Development Bank, IMF a mnoha dalších NGO, IGO a think tanků. 

Přístup je možný z Portálu e-zdrojů. 

Korejské databáze KRpia a DBpia

Do 31.01.2024 pokračuje celouniverzitní zkušební přístup k databázím KRpia a DBpia. Jedná se o multioborové fulltextové databáze v korejském jazyce. Přístup je možný z Portálu e-zdrojů: odkaz pro KRpia a odkaz pro DBpia