Nově dostupné databáze v roce 2024

Pro rok 2024 máme nově dostupných hned několik databází. Níže naleznete informace o Oxford Music Online, Thesaurus Linguae Latinae, Online Egyptological Bibliography (OEB) a Thesaurus Linguae Graecae.

Oxford Music Online 

Na UK je nově dostupná databáze Oxford Music Online díky předplatnému Filozofické a Pedagogické fakulty. Tento vyhledávací portál nabízí uživatelům možnost vyhledávání v několika zdrojích najednou: v encyklopedii Grove Music Online a ve zdrojích Oxford Companion to Music a Oxford Dictionary of Music.

Pro přístup k Oxford Music Online využijte odkaz z Portálu e-zdrojů

Thesaurus Linguae Latinae 

V roce 2024 pokračuje databáze Thesauru Linguae Latinae s přístupem pro Filozofickou fakultu. Jedná se o jednu z největších a nejpodrobnějších latinských slovníků na světě. Obsahuje detailní popisy jednotlivých položek od klasické doby až po dobu 600 let n. l. Tato encyklopedická databáze je založená na stejnojmenném tištěném slovníku a slouží jako výzkumná a studijní pomůcka všem stupňům univerzitních ročníků.

Více informací naleznete v Portálu e-zdrojů

Online Egyptological Bibliography (OEB) 

V roce 2024 pokračuje přístup k databázi Online Egyptological Bibliography (OEB), která je nejrozsáhlejším bibliografickým zdrojem egyptologické literatury. Pokrývá egyptologickou literaturu od roku 1822 do současnosti: Annual Egyptological Bibliography (AEB) od roku 1947 do 2001 a Bibliographie Altägypten (BA) od 1822 do 1946 a další egyptologické databáze. 

Pro přístup využijte odkaz v Portálu e-zdrojů.

Thesaurus Linguae Graecae 

V roce 2024 je obnoveno předplatné databáze Thesaurus Linguae Graecae, která obsahuje dochovaná díla antické řecké literatury od období homérských básní do 6. stol. po Kr. a vybraných děl pozdější literatury byzantské. 

Ke zdroji můžete přistupovat zde, odkaz bude dostupný i v Portálu e-zdrojů. Každý uživatel si musí vytvořit účet/profil. Po vstupu na stránku prosím klikněte na tlačítko „Register“ (pravý horní roh) a následně ještě jednou. Nabídne se Vám k vyplnění krátký formulář. 

Oxford Bibliographies – Chinese Studies 

Oxford Bibliographies in Chinese Studies je multidisciplinární a interdisciplinární sbírka pokrývající studium Číny napříč všemi obory. Přístup naleznete v Portálu e-zdrojů