Obnovení provozu knihoven na hlavní budově FF UK

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, věnujte prosím pozornost následujícím informacím k obnovení provozu knihoven na hlavní budově FF UK:

  • Obnovení provozu knihoven

Od pondělí 19. 2. budou znovu otevřeny následující knihovny na hlavní budově: Knihovna Jana Palacha, Knihovna Fonetického ústavu, Knihovna anglistiky a romanistiky, Historický kabinet, Knihovna Katedry pomocných věd historických a archivního studia, Knihovna Ústavu filosofie a religionistiky a Knihovna Ústavu germánských studií.

Uzavřeny zatím zůstanou knihovny ve 4. patře budovy, tedy Knihovna Ústavu hudební vědy a Knihovna finštiny. Knihy a další dokumenty z obou uzavřených knihoven si budete moci objednat přes své uživatelské konto v centrálním vyhledávači UKAŽ a následně vyzvednout v Knihovně Jana Palacha během její otevírací doby. Vyřizování rezervací v těchto knihovnách bude probíhat jednou týdně. Vždy vyčkejte na informační e-mail o vyřízení Vaší objednávky. 

  • Otevírací doba a MVS

Otevřené knihovny na hlavní budově budou zatím dočasně fungovat v omezených otevíracích hodinách. Aktuální informace sledujte na stránce otevírací doby knihoven.

Knihovna Celetná a Knihovna Ústavu řeckých a latinských studií v Celetné 20 od 19. 2. ruší své rozšířené otevírací hodiny a vrací se k původní otevírací době. Studovna MVS se přesouvá zpět na hlavní budovu do Knihovny Jana Palacha.

  • Knihovna Jana Palacha

Knihovna Jana Palacha bude od pondělí 19. 2. až do odvolání dočasně otevřena pondělí–pátek 9–17h.

Z technických a bezpečnostních důvodů však bude zatím provoz částečně omezen: pro uživatele knihovny zůstanou dočasně uzavřeny počítačová studovna, oddělení beletrie a zelená studovna. Knihy z oddělení beletrie a zelené studovny si bude možné objednat přes své uživatelské konto v centrálním vyhledávači UKAŽ a následně je vyzvednout u výpůjčního pultu Knihovny Jana Palacha.

Počítače pro uživatele budou k dispozici v červené studovně knihovny (vpravo hned za vchodem do studovny) a v prvním patře knihovny na galerii a v modré studovně. Pro studenty a zaměstnance FF bude také obnovena možnost půjčování notebooků přes automat LapSafe. V červené studovně pak bude k dispozici i samoobslužný multifunkční přístroj pro tisk, kopírování a skenování, automat pro dobíjení kreditu na tisk a speciální knižní skener.

Studovna MVS se přesouvá z Knihovny Ústavu řeckých a latinských studií zpět do Knihovny Jana Palacha. 

  • Rezervace knih a jejich vracení

V týdnu od 12. 2. budou v centrálním vyhledávači UKAŽ odkryty knihy ze všech knihoven na hlavní budově a bude tak možné na ně zadávat požadavky. Vzhledem k očekávanému vysokému počtu požadavků očekávejte zpoždění při vyřizování objednávek a vždy vyčkejte až vám dorazí informační e-mail o vyřízení rezervace.

Termín vrácení knih vypůjčených před 21. 12. 2023 byl prodloužen na pátek 1. 3. 2024. Knih, kterým před 21. 12. vypršela výpůjční doba se toto prodloužení netýká. Pokud to bude možné, prosíme o vrácení knih ještě před tímto datem, vzhledem k počtu knih, které se mají k 1. 3. do knihoven vrátit. Knihy z hlavní budovy budete moci vracet do příslušných knihoven v jejich otevírací době, mimo ní pak do biblioboxu (suterén budovy, naproti vchodu do Knihovny Jana Palacha).

Těšíme se na viděnou!