Knihovna Jana Palacha oslavila 12. narozeniny

Knihovna Jana Palacha, která měla v dubnu 2020 oslavit první kulatiny, se konečně dočkala oslavy a to rovnou krásných dvanáctých narozenin. Odpoledne ve středu 25. května za přítomnosti pana proděkana pro informační zdroje Jana Koury, ředitelky Knihovny FF Kamily Remišové Věšínové, dlouholetého vedoucího KJP Jana Kamenického, současných i bývalých zaměstnanců a stipendistů a dalších přátel naší knihovny, oslava odstartovala třemi projevy, po kterých následoval slavnostní přípitek a krájení dortů. Společně jsme pak všichni zavzpomínali na staré dobré časy a mohli i řešit jak je tu naší skoro dokonalou knihovnu ještě vylepšit.

Děkujeme všem, kteří se oslavy zúčastnili a těm, kteří na ní z různých důvodů býti nemohli přinášíme alespoň úryvek z proslovu pana vedoucího a i pár fotek, aby si to mohli živě představit.

Dobrý den všem,

vítám vás všechny na oslavě 12. narozenin Knihovny Jana Palacha! Na oslavě narozenin knihovny se tu setkáváme doslova po letech, protože jak jsem se dopátral, tak naposledy jsme slavili 6. narozeniny v roce 2016. Knihovna Jana Palacha byla veřejnosti poprvé otevřena na Apríla 1. dubna 2010 a od té doby jsme její narozeniny slavili každoročně. Mezi účastníky tu vidím i několik pamětníků samotného otevření, kteří si určitě pamatují i to, že původně se knihovna jmenovala Centrum studijních a informačních služeb, zkráceně CeSIS, protože to bylo v době, kdy zrovna nebylo dostatečně in, aby se knihovna jmenovala knihovna. K jejímu přejmenování došlo poměrně záhy už v říjnu 2011. Od roku 2014 nám potom dubnový termín narozenin začal kolidovat s jinou každoroční akcí, do které jsme se tehdy zapojili, a to s Nocí s Andersenem. V roce 2016 jsme se pak rozhodli zpomalit tempo a do budoucna slavit už jen narozeniny kulaté, další tedy měly být až ty 10. v roce 2020. Ty nám bohužel překazila covidová opatření a stejně tak nebylo možné oficiálně cokoli slavit ani v roce 2021. Letos už to ovšem hygienické limity konečně umožnily, a proto letos slavíme ty dvanácté.

Přemýšlel jsem nad tím, co se v knihovně od roku 2016 změnilo. Dost se nám od té doby naplnily regály knihami. Zpočátku nám bylo z různých stran poměrně často vytýkáno, že regály ve volných výběrech jsou poloprázdné a proč tomu tak je. Dnes máme leckde regály zaplněné do posledního místečka a pro ty, kdo nejste z oboru, bych rád zdůraznil, že to rozhodně není snem každého knihovníka. Protože v tu chvíli musíte začít řešit, co a kam z volného výběru přesunout, aby bylo místo pro knihy nové, podle jakých kritérií to udělat, a je to poměrně časově náročná a nikdy nekončící činnost.

Dále právě v roce 2016 získala fakulta od univerzity finance určené na zahraniční stáže zaměstnanců, a to na další tři roky. Takže v následujících letech prakticky každý zaměstnanec Knihovny FF UK absolvoval zhruba týdenní stáž v zahraničních knihovnách, většina navíc nejednu. Takhle jsme navštívili knihovny ve Vídni, v Berlíně, Drážďanech, Mnichově a Stuttgartu, Brémách a Hamburku, v Helsinkách, Bergenu, v Pobaltí a Slovinsku. Další stáže se nám podařilo realizovat díky programu Erasmus+ Staff Mobility, kdy jsme mířili do Irska, Belgie, Nizozemska a Dánska. Nabyté poznatky a inspirující podněty jsme se pak snažili realizovat i u nás. Částečně ve službách Střediska vědeckých informací, ale hodně i v interiéru KJP.

K tomu nám v roce 2018 přišel vhod operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání zvaný Nábyteček. Kromě velkého množství tištěných a elektronických knih se tehdy nakoupily také knihovnické technologie, jako samoobslužná zařízení, čipy RFID, bezpečnostní brány či notebooky a automat na jejich půjčování. A nakonec nábytek. Všechno vybavení KJP bylo dosud původní, tedy z roku 2010, kdy byla knihovna navržena sice účelně, ale poněkud stroze a jednostranně. Prakticky celá totiž byla uzpůsobena jedinému účelu, kterým je studium formou nerušeného studia tištěného knihovního dokumentu. Když se ale po knihovně rozhlédnete dnes, tak zjistíte, že takhle tu studuje spíš menšina uživatelů knihovny. A totéž uvidíte i v zahraničí. Studenti tam studují všemi možnými způsoby, k čemuž potřebují i mluvit, telefonovat, spolupracovat, odpočívat a knihovny se jim proto snaží vyjít vstříc a nabízet jim k tomu vhodné prostory. Právě tomuto cíli jsme se pokusili přiblížit zřízením rozmanitějších studijních míst či studijních zón.

Následovaly roky 2020 a 2021, které byly bohužel ve znamení pandemie koronaviru. Místo na další rozvoj knihovny jsme byli nuceni soustředit většinu energie na každodenní boj s neustále měnícími se opatřeními, dělili jsme se na týmy, řešili karantény zaměstnanců i čtenářů, dezinfikovali stoly, knihy i čtenáře. Na nic moc dalšího už nám pak síly nezbyly. Ale myslím, že nebudu daleko od pravdy, když řeknu, že jsme v době pandemie byli jednou z vůbec nejvíce otevřených knihoven v Česku. 

Jedna z malá věcí, kterou nám pandemie usnadnila, byl přechod na nový knihovní systém Alma, na který v roce 2021 přešly všechny knihovny Univerzity Karlovy. Shodou okolností letos slaví systém Alma výročí 10 let od svého vzniku. Dopady pandemie sice stále v mnoha ohledech pociťujeme, nicméně koronavirus je snad konečně za námi, a jsme všichni zvědaví, jakým směrem se bude Knihovna Jana Palacha stejně jako Knihovna FF UK v dalších letech ubírat.

Děkuji všem za pozornost! A myslím, že můžeme zahájit oslavu 12. narozenin KJP!