Copy
View this email in your browser
Milé čtenářky, milí čtenáři,
v dubnovém newsletteru Knihovny FF UK Vám přinášíme přehled nových knih za měsíc březen, které již nyní naleznete na našem webu.
Pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů, kteří pracují na závěrečných pracích, jsme si připravili dva semináře zaměřené na strukturování a formátování prací.
V newsletteru naleznete také pozvánku na webináře firmy Microsoft věnovaných umělé inteligenci a také na přednášky pořádané v rámci Odborného fóra ÚISK.
Upozorňujeme také na končící zkušební přístup k e-knihám De Gruyter.
Nakonec bychom Vás rádi informovali o rozšíření otevírací doby Knihovny Jana Palacha, Historického kabinetu a Knihovny Ústavu filosofie a religionistiky, a s tím související otevření všech studoven Knihovny Jana Palacha. 
Váš tým Knihovny FF UK

Knižní novinky

Knižní novinky březen 2024

Během měsíce března přibylo do fondu knihoven na FF celkem 405 nových titulů. Novinky v jednotlivých knihovnách naleznete na našem webu.

Školení, semináře, workshopy

Struktura a formátování závěrečných prací

Knihovna FF UK si pro studenty bakalářských a magisterských studijních programů připravila seminář ke strukturování a formátování závěrečných prací. Seminář se bude konat ve čtvrtek 25. dubna a v úterý 30. dubna. V obou termínech se školení bude konat online a je potřeba se na ně předem přihlásit. Více informací k seminářům i k přihlašování naleznete na našem webu.

Webináře Microsoft AI pro VŠ

Společnost Microsoft pořádá pro uživatele z vysokých škol dva webináře, které se budou věnovat umělé inteligenci a jejímu využití.
  • První webinář se bude konat 23. dubna 14.00–15.00 a bude zaměřený na základy umělé inteligence a přehled nástrojů umělé inteligence v aplikacích běžně dostupných zaměstnancům a studentům vysokých škol (diktování, překlady, přepisy, OCR, titulky, AI pro výuku v Teams apod.).
  • Druhý webinář se bude konat 25. dubna 14.00–15.00 a seznámí vás s generativní umělou inteligencí a AI pomocníky nazývanými Copilot. Na webináři vám tedy představí i Copilot pro Microsoft 365, což je generativní umělá inteligence integrovaná do aplikací Office a služeb Microsoft 365.
Další informace a odkazy pro připojení k webinářům naleznete na webu Centra pro podporu e-learningu.

Elektronické informační zdroje

Zkušební přístup k e-knihám de Gruyter

Až do 30. dubna je pro celou UK k dispozici zkušební přístup k e-knihám na platformě De Gruyter. Jedná se o multioborové knihy v rozličných jazycích. Součástí platformy je i rozsáhlá kolekce volně dostupných titulů a několik titulů předplácených individuálně fakultami. Pro přístup k de Gruyter použijte odkaz na Portál e-zdrojů.

Různé

Rozšíření otevíracích hodin

Od pondělí 22. dubna rozšíří své otevírací hodiny Knihovna Jana Palacha, Historický kabinet a Knihovna Ústavu filosofie a religionistiky. Knihovna Jana Palacha navíc ruší omezený provoz a od pondělí tak budou otevřeny počítačová studovna, oddělení beletrie a zelená studovna a zruší se možnost zadávat si požadavky na knihy z těchto místností. Více informací naleznete na našem webu.

Nadcházející přednášky Odborného fóra

Knihovna FF Vás srdečně zve na sérii přednášek konaných v rámci platformy Odborného fóra ÚISK. V příštích týdnech se můžete těšit třeba na přednášku na téma umělé inteligenci AI Institutional Transformation, která se bude konat  22. dubna anebo HiČKoK: historie češtiny v korpusovém kontinuu, na níž se můžete těšit následující týden, tedy 29. dubna. Poslední tematická přednáška tohoto semestru s názvem Technologie pro duši: využívání rozšířené a virtuální reality ke zlepšování duševní pohody se bude konat 6. května. Setkávání probíhá online v MS Teams a většinou jsou pořizovány záznamy, proto je otevřen také zájemcům z řad veřejnosti. Více informací naleznete na webu ÚISK

Facebook
Instagram
Website
YouTube






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Newsletter Knihovny FF · Náměstí Jana Palacha 1/2 · Praha 11638 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp