Copy
View this email in your browser
Milé čtenářky, milí čtenáři,
představujeme Vám únorový newsletter Knihovny FF UK.
V tomto newsletteru Vám přinášíme aktuální informace týkající se znovuotevření knihoven na hlavní budově a jejich momentálním provozu. Vzhledem k obnovení provozu těchto knihoven Vás prosíme o vracení knih zpět do příslušných knihoven anebo biblioboxů podle. S tím také sdílíme prosbu o navrácení knih ještě před 1. březnem, tedy datem prodloužení výpůjček.
Již tradičně přinášíme přehled knižních novinek za předchozí měsíc a společně s ním přehled nových e-knih od července minulého roku do letošního ledna.
Upozorňujeme také na zkušební přístup k e-knihám De Gruyter či na praktického průvodce EIZ, kterou vytvořila Ústřední knihovna UK. 
Srdečně Vás také zveme na přednášky konané online v rámci platformy Odborného fóra ÚISK
Váš tým Knihovny FF UK

 

Znovuotevření knihoven na hlavní budově FF UK

Aktuální informace
V pondělí 19. 2. znovu otevřela většina knihoven na hlavní budově FF UK.
Aktuální informace k provozu knihoven: 
  • Knihovna Ústavu hudební vědy a Knihovna finštiny zůstávají prozatím uzavřeny. Na knihy z těchto knihoven si můžete zadávat požadavky v centrálním vyhledávači UKAŽ a poté si je vyzvednout v Knihovně Jana Palacha. Podrobnější informace naleznete v aktualitách na našem webu.
  • Otevřené knihovny na hlavní budově mají do odvolání omezenou otevírací dobu. Tu naleznete na stránce otevíracích hodin. Knihovna Celetná a Knihovna Ústavu řeckých a latinských studií od 19. 2. ruší prodlouženou otevírací dobu a vrací se ke svým původním otevíracím hodinám.
  • Studovna MVS a MMVS se vrací zpět do Knihovny Jana Palacha.
  • Z technických a bezpečnostních důvodů je omezen provoz Knihovny Jana Palacha. Počítačová studovna, sekce beletrie a komiksů a zelená studovna budou do odvolání uzavřeny. Knihy z uzavřených částí knihovny si můžete objednávat v centrálním vyhledávači UKAŽ.
Podrobnější informace se dozvíte na webu knihovna.ff.cuni.cz.
Vracení knih do knihoven na hlavní budově
Vzhledem ke znovuotevření knihoven na hlavní budově Vás prosíme o to, abyste knihy z těchto knihoven nenosili do Knihovny Celetná, a abyste je vraceli do příslušných knihoven anebo mimo jejich otevírací dobu do biblioboxu u vchodu do Knihovny Jana Palacha (suterén budovy). Kvůli vysokému počtu vypůjčených knih Vás také prosíme o jejich navrácení před 1. březnem, datem prodloužení výpůjček. 

Knižní novinky

Knižní novinky leden 2024

Během měsíce ledna přibylo do fondů těchto knihoven celkem 733 nových titulů. Do přehledu novinek přibyly také novinky za prosinec v knihovnách na hlavní budově, které byly po celý leden uzavřeny. Novinky v jednotlivých knihovnách naleznete na našem webu.
 

E-knihy: knižní novinky červenec 2023 – leden 2024

V období od července 2023 do ledna 2024 nabyl fond Knihovny FF UK 179 nových titulů v elektronické podobě. Přehled novinek si můžete prohlédnout na našem webu.
 

Elektronické informační zdroje

Zkušební přístup k e-knihám De Gruyter

Až do 30.04.2024 je pro celou UK k dispozici zkušební přístup k e-knihám na platformě De Gruyter. Jedná se o multioborové knihy v rozličných jazycích. Součástí platformy je i rozsáhlá kolekce volně dostupných titulů a několik titulů předplácených individuálně fakultami. Pro přístup k de Gruyter použijte odkaz na Portál e-zdrojů.

 

Praktický průvodce EIZ na UK

Ústřední knihovna UK vytvořila příručku pro práci s elektronickými informačními zdroji (EIZ). S tímto praktickým průvodcem EIZ na UK zjistíte, kde naleznete kvalitní zdroje, dozvíte se jak v elektronických informačních zdrojích efektivně vyhledávat anebo jak si usnadnit citování a vytváření seznamu literatury. Průvodce můžete prohlížet v Repozitáři publikační činnosti UK.

 

Různé

Pozvánka na Odborné fórum

Knihovna FF Vás srdečně zve na sérii přednášek konaných v rámci platformy Odborného fóra ÚISK. Každý týden se Odborné fórum věnuje aktuálním otázkám a tématům z oblasti informační vědyknihoventechnologií nových médií. V letním semestru se přednášky zaměří např. na průzkum čtení a čtenářství, specializované knihovní fondy nebo komunikaci s problémovými uživateli v knihovnách. Setkávání probíhá online v MS Teams a většinou jsou pořizovány záznamy, proto je otevřen také zájemcům z řad veřejnosti. Podrobný program přednášek naleznete na webu ÚISK.

 
Facebook
Instagram
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Newsletter Knihovny FF · Náměstí Jana Palacha 1/2 · Praha 11638 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp