Copy
View this email in your browser
Milé čtenářky, milí čtenáři, 
představujeme Vám říjnový newsletter Knihovny FF UK. V tomto newsletteru Vám přinášíme přehled novinek ve fondech našich knihoven za září a data seminářů a workshopů, které si tenhle rok připravila Knihovna FF UK.
Společně s tím přinášíme i aktuality ze světa elektronických informačních zdrojů na UK. Konkrétně o zkušebních přístupech k World Scientific Journals, Statista a Skills4Study, ale také o rozšíření Arcanum Digitheca. 
Přínášíme také dvě dobré zprávy z Knihovny FF v podobě oznámení o spuštění nového webu Knihovny a o zprovoznění počítačové studovny Knihovny Jana Palacha po havárii kotle.
Váš tým Knihovny FF UK

Knižní novinky

Knižní novinky září 2023

Během září přibylo do fondu knihoven na FF celkem 290 nových titulů. Novinky v jednotlivých knihovnách naleznete na našem webu.

Školení, semináře, workshopy

Semináře Knihovny FF

Knihovna FF UK si pro vás opět připravila sérii praktických seminářů na témata spojená s Elektronickými informačními zdroji, rešeršními strategiemi, citováním a formátováním závěrečných prací. Detailní informace o dostupných termínech a odkaz na registraci naleznete na našem webu.

Pozvánky na webináře

Rádi bychom Vás informovali o následujících chystaných webinářích:

Elsevier webináře
Vydavatelství Elsevier připravil podzimno-zimní běh webinářů ke svým produktům:
 
14.11. 10:00
ScienceDirect: Straight to the point, or how to search scientific literature in a full-text database
 
28.11. 10:00
Elevating university visibility: Harnessing the power of Elsevier RI Solutions
 
12.12. 10:00
Search, identify and organize literature with Scopus
 
Zároveň je možné se podívat na již proběhlé nahrané webináře: https://www.elsevier.com/en-xm/events/webinars/elsevier-training-and-demo-webinars (záložka Recorded webinars)

Elektronické informační zdroje

World Scientific Journals

do 9.11.2023 je pro celou UK k dispozici zkušební přístup k multioborové kolekci časopisů World Scientific JournalsPro přístup k časopisům použijte odkaz na Portál e-zdrojů.

Skills4Study

do 10.11.2023 je pro celou UK k dispozici zkušební přístup k interaktivní e-learningové platformě Skills4Study. Tato platforma pomáhá studujícím rozvíjet akademické dovednosti. Každý z 12 modulů se zaměřuje na odlišné téma a rozvoj odlišných dovedností, které studující uplatní jak na akademické půdě, tak v dalším profesním životě. Pro přístup k platformě použijte odkaz na Portál e-zdrojů.

Statista

do 10.11.2023 je pro celou UK k dispozici zkušební přístup k faktografické databázi Statista obsahující více než milion dat, statistik, předpovědí a infografik z 80 000 témat. Pro přístup k časopisům použijte odkaz na Portál e-zdrojů. 

Arcanum Digitheca

Databáze Arcanum Digitheca se zaměřením na maďarskou historii byla rozšířena o kolekce českých a slovenských tisků. Její obsah je tvořen odbornými časopisy, deníky a týdeníky, encyklopediemi, sbírkami tématických knih a dalšími dokumenty. Databázi si můžete prohlédnout v Portálu e-zdrojů. 

Různé

Nový web Knihovny FF UK

V pondělí 9.10.2023 spustila Knihovna FF UK svůj nový web, který jsme spustili, abychom Vám uživatelům usnadnili orientaci ve všech službách, které Knihovna nabízí nebo zajišťuje, např. podporu vědy či podporu e-learningu, ale abyste i snáze našli otevírací dobu knihoven nebo abyste se i dozvěděli něco o fondech našich knihoven. Nové stránky Knihovny naleznete na adrese knihovna.ff.cuni.cz, anglickou mutaci webu pak na adrese knihovna.ff.cuni.cz/en/.

Rekonstrukce počítačové studovny Knihovny Jana Palacha dokončena

Rekonstrukce počítačové studovny Knihovny Jana Palacha po havárii kotle byla v úterý 10.10.2023 dokončena a byl obnoven přístup nejen do studovny, ale i do sekce beletrie. Čtenářům a čtenářkám je tak znovu obnoven přístup k počítačům, kde se mj. nachází přístupy k různým databázím, a naplno se také mohou znovu využívat tiskárny i knižní skener. Fotky zrekonstruované studovny naleznete na našem Facebooku a Instagramu.
Facebook
Instagram
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Newsletter Knihovny FF · Náměstí Jana Palacha 1/2 · Praha 11638 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp