Copy
View this email in your browser
Milé čtenářky, milí čtenáři, 
představujeme Vám zářijový newsletter Knihovny FF UK. V tomto newsletteru Vám přinášíme přehled novinek ve fondech našich knihoven za letní měsíce červenec a srpen a s tím i novinky v centrálním vyhledávači UKAŽ.
Společně s tím přinášíme i aktuality ze světa elektronických informačních zdrojů na UK. Konkrétně o znovuzpřístupnění databáze Anopress, novinkách v CEEOL a webináři k nástroji SciFlow a informacích o jeho free verzi.
Tento měsíc přinášíme také pozvánky na akce ze světa Open science. Koncem září se budete moci zúčastnit semináře Open science v podmínkách poskytovatelů financí, který si pro Vás připravilo Grantové oddělení FF ve spolupráci s Centrem pro podporu open science. V průběhu října pak bude probíhat Open Science Week. Na obou akcích bude možná také online účast. 
Váš tým Knihovny FF UK

Knižní novinky

Knižní novinky září 2023

Během července a srpna přibylo do fondu knihoven na FF celkem 1636 nových titulů. Novinky v jednotlivých knihovnách naleznete na našem webu.

Centrální vyhledávač UKAŽ

Novinky ve vyhledávači UKAŽ

 

V centrálním vyhledávači UKAŽ proběhlo několik úprav:

  • Možnosti filtrování typu zdrojů ve vyhledávacím panelu

Nově je možné ve vyhledávacím panelu před samotným vyhledáváním, či po něm, vybírat ze základních typů dokumentů (kniha, časopis, článek). Stačí kliknout na příslušnou ikonu a vyhledávání se spustí, pokud je ve vyhledávacím poli alespoň jeden znak.

  • Funkce indexování plného textu dokumentů

Některé dokumenty umožňují centrálnímu vyhledavači UKAŽ prohledávat i prvních 65 000 znaků (38 normostran) plného textu. V UKAŽ nyní můžete pomocí přepínače určit, zda tak bude systém ve vybraných plných textech vyhledávat. Více informací o funkčnosti přepínače naleznete v návodu na tomto odkazu.

  • Pokrytí EIZ v UKAŽ

V neposlední řadě si v nadcházejících týdnech budete moci všimnout, že se u záznamů elektronických informačních zdrojů v Portálu e-zdrojů a UKAŽ bude průběžně objevovat informace o míře pokrytí obsahu zdroje v UKAŽ. Více informací se můžete dozvědět na tomto odkazu.

Elektronické informační zdroje

Opětovné zpřístupnění databáze Anopress

Společnost Newton Media čelila v srpnu hackerským útokům, které tak zapříčinily nedostupnost a nefunkčnost některých služeb a produktů, včetně databáze Anopress. Ta byla pak 10. září plně obnovena a její obsah byl opět zpřístupněn. V případě jakýchkoli problémů s přístupem do databáze nás však neváhejte kontaktovat na eiz@ff.cuni.cz

Novinky v CEEOL

Distributor představil vylepšení týkající se vyhledávání a možností práce s nalezenými výsledky:

  • Výsledky vyhledávání jsou nyní řazeny podle relevance.
  • Klíčová slova z vaší rešerše jsou zvýrazněna, abyste se ve výsledcích vyhledávání rychleji zorientovali.
  • Pro zlepšení možnosti vyhledávání v originálním jazyce článku nebo knihy se ve výsledcích vyhledávání zobrazuje nejen název v angličtině, ale také název v původním jazyce dokumentu.
  • Metadata dokumentů ve výsledcích vyhledávání jsou rozšířena o klíčová slova. Tato změna poskytuje ucelený pohled na vyhledané publikace, abyste mohli rychle posoudit relevanci.
  • V jednoduchém i pokročilém vyhledávání si můžete vybrat, zda budete vyhledávat pouze v plných textech (PDF Content) nebo vyhledávat současně v metadatech i plných textech (All Content).

SciFlow (informace k free verzi a pozvánka na webinář)

SciFlow je nástroj pro akademické psaní a publikování (včetně spolupráce více lidmi). Jednotlivci si mohou vytvořit osobní účet a pracovat zdarma až s 10 texty, ať už samostatně, nebo jako spoluautoři, a se základními nástroji textového editoru. V rámci služby SciFlow Free můžete společně psát a anotovat, používat šablony časopisů, základní kontrolu pravopisu v angličtině a němčině, ukládat obrázky a propojit službu se správcem citací.

Můžete se zúčastnit webináře Enhance scholarly writing efficiency in your institution by using SciFlow for journal articles and theses (v anglickém jazyce) 

 

Open Science

Open Science v podmínkách poskytovatelů financí

Principy otevřené vědy se postupně stávají nedílnou součástí podmínek řady poskytovatelů financí na výzkum. Seminář, který si pro vás připravilo Grantové oddělení FF UK ve spolupráci s Centrem pro podporu open science UK se zaměří na to, co od řešitelů grantů poskytovatelé financí v této oblasti očekávají, jak dané podmínky splnit a také jakou podporu univerzita nabízí.
Konat se bude v pondělí 25. 9. od 14.00 do 17.00 ve velké aule FF UK (P131) a bude streamovaný i online. Více informací k akci naleznete v kalendáři akcí FF UK

Open Science Week 2023

Letošní Open Science Week, který se bude konat v termínu od 16. do 20. 10. bude probíhat hybridně během pěti dnů v pěti městech v ČR a online a každý den se zaměří na jiné téma open science. Těšit se můžete na české i zahraniční speakery, přednášky, diskuze či setkání komunit.
Program akce bude průběžně doplňován, aktuální informace a registrační formulář najdete na stránkách Asociace knihoven vysokých škol. Registrace je důležitá zejména, pokud se chcete připojit online. 

Facebook
Instagram
Website






This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Newsletter Knihovny FF · Náměstí Jana Palacha 1/2 · Praha 11638 · Czech Republic

Email Marketing Powered by Mailchimp